
Czy krem do golenia wyszedł z mody?
W poprzednim artykule omawialiśmy różnice pomiędzy żelem, a pianką do golenia. Obecnie są to najpopularniejsze produkty, a ich wybór na sklepowych półkach jest po prostu ogromny. Co jednak z nie tak dawno popularnymi jeszcze kremami do golenia? Czy mają one jeszcze prawo bytu, czy stały się już reliktem przeszłości? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym artykule, więc zapraszamy do lektury!
W czasach PRL nie było pianek, ani żeli do golenia. W całym kraju był jeden i ten sam krem, który był codziennie nakładany na twarz przez wszystkich mężczyzn w Polsce, a same nakładanie kremu urosło do rangi rytuału. Teraz po prostu bierzemy puszkę z pianką, bądź żelem wyciskamy jej zawartość na dłoń i rozcieramy po twarzy? A kiedyś? Trzeba było mieć specjalny pędzel, którym nakładało się krem, trzeba było znać odpowiednią technikę nakładania, a także trzeba było dbać o sam pędzel. To wszystko sprawiało że golenie trwało zacznie dłużej i wymagało większego zaangażowania. Jednak czy to było złe? Dzisiaj okazuje się że niekoniecznie, a kremy i pędzle do golenia powoli wracają do łask. Co jest tego przyczyną? Dłuższy czas nakładania kremu jak i samego golenia sprawia że substancje zawarte w kremie mają znacznie więcej czasu na działanie, dzięki temu znacznie lepiej zmiękczają zarost i zabezpieczają skórę zarówno przed jak i po goleniu. Również używanie pędzla ma swoje zalety, ponieważ równo rozprowadza krem po całej powierzchni skóry, jednocześnie stymulując ją swoim włosiem. Dzięki temu krem nie tylko pokrywa całą skórę od zarostem, ale także pobudza w niej krążenie dzięki czemu skóra lepiej znosi golenie.
W poprzednim artykule dużo pisaliśmy o konsystencji żelu i pianki do golenia, dlatego warto powiedzieć teraz kilka słów o konsystencji kremu do golenia. W przeciwieństwie do żelu czy pianki, jego objętość jest cały czas taka sama, dlatego niezwykle łatwo się go nakłada, jak i nie zapycha od tak bardzo maszynki, jak pianka czy żel. Jednocześnie ta konsystencja sprawia, że może on zawierać składniki, które ciężko jest umieścić w puszce pod ciśnieniem.